Dat alcohol en drugsgebruik beiden geen positief effect op je rijgedrag hebben, daar zijn de meeste mensen wel van de op de hoogte. Maar waarom en op welke manier, dat vindt men vaak lastiger uit te leggen.

Om hier wat verduidelijking in aan te brengen, nemen we bij deze met je door wat de effecten van alcohol en drugsgebruik achter het stuur zijn. En waarom het bij het mogelijke behalen van je theorie-examen en voorlopig rijbewijs belangrijk is om dit altijd in je achterhoofd te houden.

Het gaat dan om de volgende negatieve effecten:

  • Kleiner gezichtsveld: Je gezichtsveld neemt af wanneer je onder invloed bent. Hierdoor zie je minder om je heen gebeuren. Een plotseling overstekende voetganger of fietser zie je dus pas een stuk later aankomen. Zeker in de avonduren en ’s nachts is een afgenomen gezichtsveld uiterst gevaarlijk. Je gezichtsveld neemt dan nog verder af dan overdags.
  • Minder denkvermogen: Daarnaast krijgt je denkvermogen een ferme tik. Je hebt minder snel door wat er gebeurt met alcohol en/of drugs in je systeem. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat je minder snel een bepaalde situatie kunt inschatten, omdat het langer duurt voordat je precies doorhebt wat er gebeurt.
  • Tragere reacties: Doordat je een kleiner gezichtsveld en minder denkvermogen hebt, zijn je reacties trager. Van een situatie zien tot doorhebben wat er gebeurt en vervolgens ook nog eens ernaar handelen, zit veel meer tijd dan normaal. Zeker bij wat hogere snelheden heeft dit een zeer significant effect. Net een seconde later remmen heeft soms desastreuze gevolgen.
  • Minder oplettend: Misschien wel het grootste nadeel van alcohol en/of drugsgebruik achter het stuur, is dat je minder oplettend bent. Je bent namelijk minder goed in staat om risico’s in te schatten. Hierdoor rij je in het algemeen een stuk onvoorzichtiger dan dat je in normale situaties zou doen, onafhankelijk van de bovenstaande effecten. Een bepaald gevoel van onoverwinnelijkheid helpt daar niet aan mee.

Al met al komt het erop neer dat rijden onder invloed alleen maar onnodige risico’s met zich meebrengt. In principe is het beter om gewoon nooit met alcohol op achter het stuur te kruipen. En met drugs op natuurlijk sowieso al niet. De mogelijke negatieve gevolgen die hier aan verbonden zijn, zijn het simpelweg gewoon niet waard.

Na het halen van je theorie-examen en je praktijkexamen is het dus belangrijk om hier te allen tijden van doordrongen te zijn. Vooral als jongere is het erg aanlokkelijk om zo vaak mogelijk gebruik te maken van je auto na je slagen. Echter moet je soms ook verstandig zijn en denken aan het welzijn van jezelf en anderen.

Theorie-examen halen bij DirectSlagen
Ben je van plan om binnenkort je rijbewijs te halen? Dan is het zeker geen slecht idee om dit te doen door middel van een speciale workshop via DirectSlagen. Na een 6 uur durende workshop mag je op dezelfde dag nog je theorie-examen behalen. Zo heb je je auto theorie binnen de korte keren behaald en ontvang je je voorlopige rijbewijs.