Wanneer je net je rijbewijs B hebt gehaald, moet je rekening houden met belangrijke consequenties voor de eerste 2 jaar. Je moet in je eerste 2 jaar namelijk voorbeeldig rijgedrag vertonen, wil je voorkomen dat een rechter ervoor zorgt dat je je theorie-examen en/of praktijkexamen opnieuw moet halen. Deze consequenties worden verbonden aan overtredingen op de volgende gebieden:

  • Overmatig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik in de eerste 2 jaar als nieuwe bestuurder leidt bijna altijd tot het verval van het recht tot sturen. Dit betekent in de meeste gevallen dat je je theorie-examen en/of je praktijkexamen moet halen om weer de weg op te mogen.
  • Drugsgebruik: Qua drugsgebruik geldt hetzelfde. Wanneer bepaalde drugs in je systeem worden aangetroffen, zijn de consequenties niet mals. Het gaat dan om drugs als THC, MDMA, cocaïne en morfine. Deze hebben stuk voor stuk een dermate grote invloed op je rijgedrag, dat ze als gevaarlijk worden bestempeld.
  • Zware verkeersongevallen: Verder is een zwaar verkeersongeval ook een reden tot vervelende consequenties. Onder zware verkeersongevallen worden dan bijvoorbeeld ongevallen verstaan die doden of zwaargewonden tot gevolg hebben. Een verkeersongeval waarbij je bent gevlucht, telt extra zwaar mee.
  • Zware verkeersovertredingen: Daarnaast zijn er ook zware verkeersovertredingen waardoor je rijbewijs in de eerste twee jaar in beslag wordt genomen. Het gaat dan om overtredingen van de derde of vierde graad. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een zware snelheidsovertreding.
  • Herhaaldelijke fouten: Als laatste punt zijn er nog de herhaaldelijke fouten. Je wordt dan als recidivist bestempeld. Dit komt voor wanneer je verkeersovertredingen van de eerste of tweede graad binnen een jaar drie of meer keer maakt. Er wordt dan geen vooruitgang getoond, waardoor men je ziet als gevaar op de weg.

De eerste twee jaar goed rijden
Vooral de eerste twee jaar is het dus erg belangrijk dat je voorbeeldig rijgedrag vertoont. Nu moet dat in de jaren erna natuurlijk ook het geval zijn, maar zeker in het begin. Anders moet je binnen een paar maanden na het behalen van je rijbewijs ineens nog een keer je theorie- en/of praktijkexamen halen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Je auto theorie speelt hierin een grote rol. Wanneer je precies weet wat de theorie achter autorijden is, is de kans ook kleiner dat je fouten maakt. Vandaar dat er zo op wordt gehamerd om je theorie-examen goed voorbereid in te gaan.

Workshop om theorie-examen in één dag te halen
Wist je dat het heel goed mogelijk is om je theorie-examen binnen één dag te halen? Bij DirectSlagen hebben we speciaal een workshop opgericht, waarin je binnen 6 uur alle informatie ontvangt die je nodig hebt. Vervolgens mag je deze informatie direct daarna op dezelfde dag toepassen bij het afleggen van je theorie-examen.

Het grote voordeel van deze methode is dat je zo binnen één dag al een voorlopig rijbewijs haalt. Bovendien voorkom je met een intensieve workshop als deze dat je dadelijk twee keer op rij je theorie-examen niet haalt. Je moet dan maar liefst 12 uur verplicht theorielessen volgen bij een rijschool.

Pak het dus in één keer goed aan met de auto theorie workshop van DirectSlagen!