Theorie-examen cat. B

Om je rijbewijs (cat. B) te behalen is natuurlijk de eerste stap het theorie-examen (voorlopig rijbewijs). Bij DirectSlagen kunnen we jou hier in 1 dag mee helpen. Je volgt onze workshop in slechts 6 uur en daarna doe je meteen examen bij een examencentrum in de buurt. Zo slaag je, als alles goed gaat, in de middag voor je theorie.

Leeftijd en kosten.

Je mag het theorie-examen vanaf 17 jaar afleggen bij het examencentrum. Een afspraak maken is niet nodig.
In Vlaanderen en in Brussel is dat 18 euro.
Enkel met een geldige Belgische identiteitskaart mag je deelnemen aan het examen. Kijk bij onze meest gestelde vragen welke documenten nodig zijn om je examen af te leggen.

P.S. Als je bij een willekeurig examencentrum je theorie-examen hebt behaald, dan ben je niet verplicht om je praktijkexamen ook daar af te leggen.

Het theorie-examen
Na je aanmelding bij het examencentrum word je toegelaten tot de zaal en neem je plaats achter de toegewezen computer. Controleer of jouw naam correct wordt weergegeven op het beeldscherm van de computer. Het theorie-examen voor je rijbewijs B bestaat uit 50 meerkeuzevragen (multiple choice). Je mag maximaal 9 “foutpunten” maken, dus om te slagen moet je 41/50 halen. De examenvragen worden verdeeld in zware fouten en lichte fouten. Er zijn 5 zware “foutpunten” vragen en 45 lichte “foutpunten” vragen.
Bij zware fouten worden er 5 punten afgetrokken en bij een lichte fout is dat 1 punt.
Onder zware fouten vallen vragen van de derde of vierde graad van de wegcode en snelheidsovertredingen.

Tijdens onze workshop word je goed voorbereid voor het examen. Ook de zware overtredingen nemen we goed door.
Een vraag heeft 2 of 3 antwoordkeuzes en er is maar 1 antwoord juist. 
Je mag gebruik maken van de koptelefoon.
Elk vraag wordt voorgelezen en daarna krijg je 15 seconden de tijd om het juiste antwoord te kiezen. Ook heb je de keuze om je antwoord te wijzigen binnen de tijd. Het examen duurt ongeveer 30 minuten. Aan het einde van het examen zie je meteen op het scherm of je geslaagd bent of niet. Ook heb je de keuze om je foute antwoorden na te kijken.

 

Ben je geslaagd?

Dan meld je je bij de balie en doe je een ogentest. Neem eventueel je bril mee. Als je niet slaagt voor je ogentest, dan moet je een afspraak maken bij een oogarts. Dit heeft geen gevolgen voor je theorie-examen, want je bent geslaagd.
Je krijgt een document waarmee je bij het gemeentehuis een voorlopig rijbewijs kunt aanvragen. Op de achterkant van het document moet je verklaren dat je medisch geschikt bent om veilig te rijden.
Jouw voorlopig rijbewijs is 3 jaar geldig vanaf de dag dat je geslaagd bent. Op je voorlopig rijbewijs wordt dat vermeld. Binnen 3 jaar moet je slagen voor je praktijkexamen, anders zal je je theorie-examen opnieuw moeten afleggen.

Niet geslaagd?
Helaas kan dat ook gebeuren. Niet getreurd, want je hebt 2 kansen om te slagen. Je mag niet dezelfde dag opnieuw je examen afleggen, maar wel de volgende dag.
Heb je via ons de workshop gevolgd en ben je niet geslaagd, dan mag je terugkomen om opnieuw de workshop te volgen. En als je binnen 4 weken terugkomt, betaal je enkel 25 euro administratiekosten.

Ben je 2 keer niet geslaagd? Dan moet je verplicht 12 uur theorielessen volgen bij een erkende rijschool. Dit kan niet bij ons. Je krijgt vervolgens van de betreffende rijschool een getuigschrift waarmee je in Vlaanderen onbeperkt je examen mag afleggen tot je slaagt.
In Brussel is dat niet onbeperkt en moet je opnieuw 12 uur theorielessen volgen als je weer 2 keer niet bent geslaagd. Neem voor meer informatie contact op met een examencentrum.

 

Vertraagd theorie-examen

Een vertraagd theorie-examen aanvragen kan je enkel doen via het examencentrum. Er wordt een afspraak voor je gemaakt.
De examinator leest de vragen aan je voor en je krijgt meer tijd om te antwoorden. Voor een vertraagd theorie-examen betaal je ook 15 euro.
Om in aanmerking te komen voor het vertraagd examen is een getuigschrift of attest nodig van een van de volgende instanties:

  • Centrum voor beroepsoriëntering.
  • CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding)
  • Instituut voor buitengewoon onderwijs.
  • Centrum voor observatie of begeleiding.
  • OCMW.

Op dat attest of getuigschrift moet duidelijk vermeld staan dat de kandidaat een ontoereikend mentaal of intellectueel vermogen heeft of een beperkte graad van alfabetisme. Neem voor meer informatie contact op met een examencentrum.

Ook als je 5 keer niet geslaagd bent voor het theorie-examen kan je het vertraagde examen aanvragen. Een getuigschrift of attest is dan niet nodig.


Examen met een tolk
Theorie-examen afleggen met een tolk is ook mogelijk. Enkel met een Franse, Duitse of Engelse beëdigde tolk of met een beëdigde doventolk.

Je betaalt voor het theorie-examen 15 euro plus 51 euro extra voor de tolk. Het examencentrumkiest zelf de beëdigde tolk. Neem voor meer informatie contact op met een examencentrum en voor het maken van een afspraak.

 

 

 

Neem contact met ons op!